Úvod > Zelenina a brambory > Jak se krájí cibule
Jak se krájí cibule
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupCibule (Allium cepa), původem z Persie, je cibulovitá zelenina z čeledi česnekovitých. Podobně jako česnek a ostatní zelenina je pro naše zdraví nejpřínosnější syrová, ale skvěle si zachovává své výživné látky i vařená.
Pěstuje se po celé zeměkouli a představuje jedno z nejvíce využívaných aroma v kuchyni. Její zvláštní chuť propůjčuje pokrmům příjemnou příchuť a často se používá jako základ k přípravě polévek, rizota, masa a lahodných omáček. U mnoha jídel je sama cibule protagonistou: například Francouzi milují cibulovou polévku, známou po celém světě, ale také plněné cibule, vaječná omeleta s cibulí anebo syrová cibule v salátech jsou velmi populární. Cibule má bezpochyby zvláštní chuť, ale právě ta dodá pokrmům dotek něčeho navíc.
Existuje mnoho odrůd lišících se tvarem, barvou a chutí. Z nutričního a terapeutického pohledu obsahuje mnoho minerálních látek a vitaminů, především vitamin C, ale přítomny jsou také vitaminy A, B a E. Mezi minerálními látkami nalezneme síru, železo, draslík, hořčík, flór, vápník, mangan a fosfor. Přítomny jsou rovněž přírodní látky nazývané flavonoidy, mající močopudné účinky, a rostlinné hormony, které mají silný antidiabetický účinek: snižují hladinu glukózy v krvi, a proto cibule patří mezi zeleninu, která by neměla chybět ve výživě diabetiků. V dermatologii se tato zelenina používá jako přírodní antibiotikum, má mimo jiné také antibakteriální účinky, ředí a usnadňuje oběh krve a z toho důvodu je doporučován těm, kdo trpí trombózou. Cibule je známa také v homeopatii, kde se využívá k léčení nachlazení.
Existuje mnoho druhů cibule a každý druh má v kuchyni své ideální využití. Žlutá cibule je nejvhodnější při přípravě dlouho vařených pokrmů, kterým je schopna propůjčit výraznou aromatickou chuť. Čím déle se vaří, tím také bude sladší. Perfektní je v dušených pokrmech, v polévkách, rizotech a v masových jídlech.
I bílá cibule se hodí k přípravě vařených pokrmů. Podobně jako žlutá cibule je v ústech štiplavá, ale zároveň je také díky velkému obsahu vody více aromatická a křupavější. Syrovým pokrmům proto dodá „něco“ navíc.
Červená cibule je nejjemnější a skvěle vyniká ve studených pokrmech, salátech a sendvičích. Naopak jídlům, která vyžadují dlouhé vaření, nedokáže dát to pravé.
Zelené cibulky jsou cibule, které se sklízejí předčasně. Jejich hlavním znakem je jemnost a díky této charakteristice se využívají v pokrmech jak vařených, tak nevařených, které vyžadují přítomnost cibule, aniž by však převládla nad ostatními ingrediencemi.
Na závěr je však třeba říct, že tyto informace platí všeobecně o odrůdách cibule běžně k dostání v našich supermarketech. Existuje nespočet odrůd majících svůj osobitý charakter a vyznačujících se unikátní a nenahraditelnou příchutí, kterou nelze zevšeobecnit.