Úvod > Zelenina a brambory > Jak očistit fenykl
Jak očistit fenykl
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupFenykl je zelenina drahocenná jak pro naše zdraví, tak pro naši linii. Je typickou zimní zeleninou a sklízí se od října do května. Obsahuje málo kalorii (31), je chudý na tuky, ale bohatý na vlákninu, vitaminy (A,B,C) a minerální látky. Představuje skutečného spojence ženy: bojuje proti únavě, menstruačním bolestem, pomáhá v přechodu a stimuluje produkci mateřského mléka po porodu. Pomáhá také naší linii: jeho močopudné vlastnosti stimulují močení, a tím i vylučování toxinů z našeho těla. Užitečný je také při trávení, kdy brání fermentaci jídla a napomáhá likvidovat větry ve střevech a žaludku.
Rozlišují se dva druhy fenyklu: kulatý a baculatý (řečený samec) a oválný a vytáhlý (řečen samice). Ten první je vhodnější ke konzumaci zasyrova, mezitímco druhý typ je výborný vařený.
V salátech se používá syrový, nakrájen najemno (čím jemnější bude tím bude chutnější) samotný, v doprovodu jiné zeleniny (výborný je s nastrouhanou mrkví) anebo v kombinaci s citrusovým ovocem, především s pomerančem. Nemiluje zálivky s octem a proto klasickou vinaigrette nahraďte citronette připravenou s olivovým olejem a citrónovou šťávou. Výborný je i vařený, ve vodě anebo na páře, ochucen rozpuštěným máslem anebo olivovým olejem a zakapaný citrónem. Lahodný je gratinovaný v troubě s bešamelem a parmazánem. Skvěle doprovází pokrmy z ryb, ať už čerstvé, uzené anebo konzervované.