Úvod > Ryby > Plněné papriky s tuňákem
Plněné papriky s tuňákem
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Plněné papriky s tuňákem jsou skvělým letním předkrmem i hlavním chodem. Výborné jsou také vlažné či studené. Příprava je velmi jednoduchá: papriky očistíme, rozkrojíme napůl a naplníme připravenou směsí z tuňáka, toastového chleba, sýru a vajíčka. Posypeme strouhankou, zakapeme olejem a dáme péct do trouby.
Žlutá, zelená a červená, už jen jejich barvy připomínají léto, slunce a teplo, a právě léto je obdobím papriky. Dnes velmi rozšířená a po celém světě oblíbená zelenina je původem z Jižní Ameriky. Papriky byly dovezeny do Evropy společně s ostatním ovocem a zeleninou, před šestnáctým stoletím byly na evropském kontinentě zcela neznámé. Předpokládá se, že konkrétní oblastí původu by mohla být Brazílie. Papriky jsou protagonistou slavných pokrmů, ať už syrových, jako například španělského gazpacha, anebo vařených, jako italské bagna caudy anebo peperonaty, ale také mexického fajitas či francouzského ratatouille. A právě to vypovídá o skvělé všestrannosti této zeleniny. Důležité při jejím nákupu je vybírat plody pevné, bez vrásek a potlučenin a se stopkou.
Papriky obsahují velké množství vitaminu C, a to i v porovnání s citrusovými plody (zejména zasyrova), jsou bohaté na betakaroteny, které organismus přeměňuje na vitamin A, a flavonoidy, látky s antioxidačním účinkem a s preventivní funkcí nádorovým a degenerativním nemocem. V dostatečném množství jsou přítomny také vitamin B, vápník, fosfor a draslík. Odrůdy nejbohatší na tyto látky jsou papriky červené a žluté barvy. Papriky zelené barvy, sklízené nezralé, jsou na ně chudší.