Úvod > Polévky a předkrmy > Vichyssoise (Pórkový krém)
Vichyssoise (Pórkový krém)
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Vichyssoise je jedním z těch klasických pokrmů, které nemají jen jméno, ale také datum narození (samozřejmě kontroverzní) a slávu bez hranic. Je protagonistou meníček těch nejluxusnějších hotelů na světě už skoro 100 let. Vichyssoise voní po Francii, ale také trošku po Americe, kde tento krém vybudoval svůj věčný úspěch. Vichyssoise je jednoduchý na přípravu a jeho předností je, že může být podáván zastudena, jak chce originální recept, ale také vlažný nebo i teplý.
Legendární Giulia Child (kuchařka, spisovatelka a slavná americká televizní osobnost) tvrdila, že vichyssoise je americký vynález, zatímco podle Francouzů krém vytvořil Louis Diat, francouzský šéfkuchař hotelu Ritz-Carlton v New Yorku. V padesátých letech se Diat svěřil časopisu New Yorker, že pokrm stvořil v létě 1917 jako vzpomínku na jednoduché polévky, které mu ve Francii připravovaly jeho matka a babička, když byl dítě.
Francouzský či americký, vichyssoise nekonečně nadchl i hollywoodské scénáristy. Objevil se na stříbrném plátně v nezapomenutelných scénách, jako třeba v té, kde Elvis Presley básní o jeho ideální teplotě, při které by se měl servírovat.