Úvod > Těstoviny > Špagety aglio olio e peperoncino
Špagety aglio olio e peperoncino
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Aglio, olio e peperoncino (česnek, olej a papričky), tři ingredience, které se vyslovují bez dechu, skoro jako kdyby byly jediné slovo (výslovnost „aljo oljo peperočíno“). Zanechávají v ústech chuť po tisíci a jedné improvisované večeři s tím málem, které však může být více. Stojí za to připomenout, že rozdíl v tomto pokrmu tvoří opravdu kvalitní ingredience, každá z nich je hlavním protagonistou tohoto slavného jídla. I přesto, že se špagety aglio, olio e peperoncino zapsaly do dějin jako chudý pokrm a prototyp jednoduchosti, mají co do přípravy svá přesná pravidla.
V prvé řadě je to výběr oleje: samozřejmě olivový extra panenský prvotřídní kvality. Tento musí být ve správném množství, abychom těstovinám zaručili tu správnou vlhkost a na druhé straně předešli tomu, že by se v něm špagety utopily.
Druhou ingrediencí je česnek, který musí být čerstvý a nakrájený najemno. Tento se přidá ke studenému oleji a na velmi, velmi nízkém ohni se restuje pomalu dozlatova. Právě v tomto okamžiku musíme oheň vypnout, ne o sekundu později. Příprava česneku je tím zásadním krokem. Pokud máte problém česnek strávit, můžete jej přidat k oleji celý a poté jej před samotnou konzumací odstranit. Jakmile je tento uvařen, je čas přidat nadrobno nakrájené čerstvé pálivé papričky, které jsme zbavili stopky, bílých vláken a semen, jejich nejpikantnějších částí. Co se týká stupně pálivosti, neexistuje univerzální měřítko, řiďte se proto Vašimi osobními preferencemi a preferencemi Vašich hostů. Nezapomeňte však, že pálivé v ústech je příjemné do té doby, dokud nám umožní dobře rozlišit i ostatní ingredience a příchutě. V receptu naleznete indikativně množství pro jemně a příjemně pikantní nádech.
Dalším protagonistou jsou těstoviny a zde nemáme na výběr – špagety prvotřídní kvality, anebo maximálně linguine. Tyto je třeba vytáhnout z osolené vody v polovině času uvedeného pro vaření „al dente“ a následně je přidat do pánve s olejem, česnekem a papričkami: špagety musí pokračovat svou tepelnou úpravu na pánvi, aby neztratily užitečný škrob, který těstoviny uvolňují během vaření, poněvadž nám takto obohatí samotnou omáčku. S těstovinami přidáme také naběračku jejich vody a takto pokračujeme, dokud těstoviny nejsou hezky „al dente“. Nakonec posypeme čerstvou a jemně sekanou petrželkou.