Úvod > Rýže a obiloviny > Rizoto s čerstvými hřiby
Rizoto s čerstvými hřiby
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Kdo měl takové štěstí jako já, s pravými hřiby prožíval své dětství. Díky dědečkovi, vášnivému houbaři, hřiby, ať už čerstvé či sušené, na našich stolech nikdy nechyběly. Pravé hřiby smrkové (v Itálii fungo porcino, porcini), považované odborníky za jedny z nejlepších, jsou velmi drahou a luxusní ingrediencí; v Itálii se za kilogram čerstvých hřibů platí v průměru 15 Eur. Do skupiny pravých hřibů patří hřib smrkový, dubový, borový a bronzový.
Hledání hřibů je velikou vášní a uměním, které ale vyžaduje také určité know-how. V první řadě je to to správné období – houbařská sezóna se většinou pohybuje ve dvou intervalech: od konce května do června a od konce srpna do pozdního října. Je však třeba brát tyto údaje s rezervou, poněvadž deště hrají ve sběru hřibů zásadní roli.
Musíme zvážit také nadmořskou výšku, nejlépe se hřibům daří ve výšce od 500–600 metrů nad mořem. I les musí mít svou partikulární charakteristiku, nesmí být příliš tmavý a hustý a musí umožnit průnik slunečních paprsků. Hřiby pak rostou v blízkosti určitých stromů: smrk, borovince, dub, buk, habr, lípa, bříza a kaštanovník. Nenechejte se však zmást názvem, hřib smrkový roste i například pod borovicí, dubem či bukem. Nejlepší radou pro začínající vášnivce je spřátelit se s místními houbaři, kteří moc dobře ví, kde hřiby rostou a možná budou ochotni prozradit „svá místa“.
Pravé hřiby jsou cenné nejen pro svou vyhledávanou chuť, avšak také po nutriční stránce, poněvadž obsahují vysoké množství vlákniny a minerálních látek, ale zároveň málo tuků a cukrů. Jsou bohaté na draslík, fosfor, měď, selen, sodík, betakaroten, kyselinu listovou a nerozpustné vlákniny a jsou ideálními pomocníky nízkokalorických a detoxikačních diet. Ve srovnání s jinými hřiby obsahuje hřib smrkový větší množství minerálních látek a vitamínů skupiny B. Konkrétně sacharidy jsou obsaženy jen v malém množství (2–3 %), tuky nalezneme jen v nepatrných stopách (méně než 1 %), ale za to vynikají obsahem bílkovin (5–7 %) a hojností vitamínu K a vitamínů skupiny B, především pak vitamínu B3 Niacinu, který se používá k prevenci a léčbě depresí, kloubních onemocnění a mnoha dalších chorob.