Úvod > Ryby > Fazolový salát s tuňákem a balsamikovým octem
Fazolový salát s tuňákem a balsamikovým octem
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupFazole jsou odnedávna významnou součástí výživy obyvatel mnoha zemí a jsou nepostradatelnou součástí středozemní stravy. „Maso chudých“, jak bývá často tato luštěnina nazývána, může ve správné kombinaci s jinými surovinami nahradit maso. Fazole mají mnoho předností: jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, železo, antioxidanty, ale jsou bez cholesterolu, tuků a škodlivých látek obsažených v živočišném mase.
Fazole samy o sobě však neobsahují všechny potřebné a k životu nezbytné esenciální aminokyseliny, a proto je třeba vždy kombinovat s jinými surovinami, jako například s cereáliemi, vejci, mléčnými výrobky, apod. V našem případě chutná kombinace s tuňákem nám zajistí přísun všech nezbytných látek a nahradí tak porci denních živočišných bílkovin. Aby byly fazole ještě chutnější, během vaření je aromatizujeme cibulí a bylinkami. Uvedenou zálivku si můžeme přizpůsobit vlastní chuti.
Namočení
Skoro všechny luštěniny je třeba nejprve namočit, aby se uvařily rovnoměrně a v krátkém čase. Tradičně se fazole namáčejí přes noc, což odpovídá přibližně 8 hodinám. Pojďme se podívat, jak se to správně dělá: fazole se vloží do objemné misky, přilije se trojnásobná váha studené vody, miska se překryje a vloží do lednice, aby se zabránilo fermentaci. Na druhý den se voda slije a fazole jsou připraveny k vaření.
Luštěniny z plechovky
I přesto, že luštěniny z plechovky skoro nikdy nepoužívám, musím uznat, že někdy mohou být praktické a pohodlné. Jsou skvělé pro přípravu rychlých polévek anebo dušených pokrmů, ale už méně pro přípravu salátů, protože neabsorbují zálivky a aroma. Fazole z plechovky před jejich použitím vždy dobře propláchneme pod studenou vodou.