Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Maso > Tatarský biftek s parmazánovým fondue

Tatarský biftek s parmazánovým fondue

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Tatarský bifte: stačí jej nominovat a už se sbíhají sliny v ústech. Každá země má svůj jedinečný způsob, jak ho připravit, a Itálie není výjimkou. Tatarák je dnes v restauracích, i v těch velmi prestižních, velmi módním a vyhledávaným. 

Klasický piemontský recept, zvaný „battuta di fassona“ anebo „battuta alla piemontese“, jak už napovídá sám název, je připraven z vyhlášeného hovězího plemene piemontské Fassony (Fassona piemontese) a tradice chce, aby byl ochucen jen kapkou olivového oleje, citronovou šťávou, solí a pepřem. Šéfkuchaři, ať už hvězdní či ne, se pak předhánějí v kreativních receptech s přidáním lanýže, křepelčích vajec, parmazánu, zeleniny, kaparů, ančoviček, hořčice, ................ Fantazie zde nemá hranic.

Stejnou fantazii si však nemůžeme dovolit při přípravě masa: libový kousek musí být zásadně krájen ručně a nikdy mlet na stroji; odtud také název „battuta“ (od slova tlouct, bušit, mlátit). Detail, ke kterému jsou milovníci tataráku nekompromisní. 

Ale nebyli to obyvatelé Piemontu (hlavní město Turín), kdo vymyslel tuto lahůdku. Podle legendy je tato preparace připisována kočovnému národu Tatarů původem z Asie, díky kterým se tatarský biftek rozšířil v Rusku a odkud, společně s ruskými vyhnanci, se dostal až do Francie. A Francie je z Piemontu doslova za „kopcem“. 

PŘÍPRAVA

Kvalitní suroviny udělají rozdíl ve všech receptech, ale v některých více než v ostatních. Tatarský biftek je bezpochyby jedním z nich. Syrové maso je srdcem tohoto pokrmu a musí být té nejvyšší kvality a čerstvosti, kterou nám může zaručit jen důvěrný řezník. 

ochucení masa jsem záměrně vybrala jen pár ingrediencí, které jemně podtrhnou přirozenou chuť masa, a to nejen kvůli tradici. Výslednou chuť totiž dodá masu parmazánové fondue, samo o sobě velmi dominantní a výrazné. V kombinaci s příliš ochuceným tatarákem ztrácí pokrm na rovnováze. Také osmažená pancetta, avšak jen v malém množství, přidá jídlu příjemnou křupavou notu bez toho, aby mu dominovala. Nanejvýš můžeme náš biftek obohatit vzácnými typy soli anebo pepře a olivovým olejem prvotřídní kvality. I špetka něčeho jedinečného dokáže udělat pokrm nezapomenutelným.

Tatarský biftek s parmazánovým fondue

Tartare di manzo con fonduta di parmigiano

Maso


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 5 min 5 min

Cena:

Ingredience pro osoby

Tatarák
600 grHovězí svíčková
6 lžicOlivový olej extra panenský
1/2 ksCitron
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Fondue
300 mlČerstvá smetana
120 grSýr Parmigiano Reggiano
2 ksŽloutek M
Na ozdobení
40 grPancetta

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 818

Užitečné potřeby


Kulaté vykrajovátko (dobrovolné) Metlička Ostrý nůž

Postup

1.
600 g hovězí svíčkové

Maso vytáhneme z lednice nejméně hodinu předem a necháme ho při pokojové teplotě. Důkladně ho očistíme od viditelného tuku a blan...

2.

Nakrájíme ho nejprve na tenké plátky...

3.

plátky na nudličky...

4.

a nudličky nadrobno...

5.

Za pomoci dvou nožů do těsta tlučeme tak dlouho, dokud nezískáme požadovanou hrubost...

6.
6 lžic olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř

Vložíme do misky, jemně ochutíme olivovým olejem, solí a pepřem...

7.
citronová šťáva

Zakapeme citronovou šťávou a dobře promícháme...

8.
40 g pancetty

Pancettu nakrájíme na tenké plátky a poté na nudličky...

9.

Vložíme ji na studenou pánev a bez tuku orestujeme dokřupava... 

10.

Dobře odkapanou pancettu položíme na kuchyňský papír a osušíme. Necháme vychladnout...

11.
300 ml čerstvé smetany

Do hrnce vlijeme smetanu a přivedeme k varu...

12.
120 g parmazánu

Přidáme strouhaný parmazán a metličkou rozšleháme...

13.
2 žloutky

Jakmile je fondue bez hrudek, odstavíme z ohně a za stálého šlehání přidáme žloutky. Dáme stranou a necháme vychladnout...

14.

Pomocí vykrajovátka naaranžujeme tatarák do hlubokého talíře...

15.

Přilijeme vlažnou fondue...

16.

Ozdobíme prsty rozdrobenou pancettou a parmazánem.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
0
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek