Úvod > Drůbež a králík > Kuřecí prsa s kapary
Kuřecí prsa s kapary
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupDnes si připravíme zdravou, rychlou, ale velmi chutnou večeři, jejímž protagonistou jsou kapary.
Kapary nejsou plody, ale nerozvinuté květy malého dřevnatého keře Capparis spinosa, velmi rozšířeného ve středozemní kotlině. Jsou známé pro svou vynikající výraznou a pronikavou chuť a své digestivní účinky: povzbuzují chuť k jídlu, napomáhají trávení a stimulují diurézu. Stačí přidat pár kapar do „těžkých“ jídel a ta se stanou lépe stravitelnými. Díky nim nemusíme pokrmy ani tolik solit, protože kapary samy dodají na chuti.
Po sklizni se konzervují naložené v nálevu, v oleji anebo v soli. V kuchyni mají široké využití, skvěle se hodí do těstovin a do salátů, dodají šmrnc masu a rybám, krásně ochutí omáčky a zálivky. Za nejlepší kapary jsou považovány ty, které jsou konzervovány v hrubé soli. Mořská sůl dokáže nejlépe zachovat jejich přirozenou chuť bez nutnosti přidání konzervačních látek, které naopak obsahují nálevy. Kapary v soli je nezbytné před konzumací dobře propláchnout od soli a nechat namočené ve studené vodě nejméně 10 minut. Taktéž kapary v nálevech je dobré nejprve propláchnout.
Kapary se prodávají v různých velikostech. Menší poupata jsou považována za prestižnější a konzumují se celá. Ta větší jsou ideální sekané, k ochucení omáček a zálivek anebo do nádivek.
Velmi lahodné a známé po celém světě jsou kapary z ostrova Pantellerie nedaleko Sicílie (capperi di Pantelleria), které v roce 1996 získaly prestižní ocenění IGP – chráněné zeměpisné označení. Typická zeměpisná poloha, vlhké klima a půda sopečného původu dávají těmto kaparům charakteristické a jedinečné aroma.