Úvod > Těstoviny > Cannelloni se špenátem a ricottou
Cannelloni se špenátem a ricottou
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupCannelloni (výslovnost kanelóny), patřící do velké rodiny italských těstovin, mají na rozdíl od svých pokrevních sester docela nedávnou minulost. I když zmínku o nich nalezneme již v první polovině 18. století, marně bychom recept na plněné cannelloni hledali v bibli mezi kuchařkami: La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Věda v kuchyni a umění dobře jíst) z roku 1891 od Pellegrina Artusiho.
Jejich typický tvar je přímo zrozený pro ty nejlahodnější náplně: sýr, ricotta, špenát, zelenina, mleté maso, ryby, atd. Přikrývka z bešamelové omáčky anebo rajčatového pyré pak umožní, aby se cannelloni v troubě uvařily a dají jim tu finální nezaměnitelnou chuť: křupavá krusta na povrchu s měkkým překvapením uvnitř.
Cannelloni se špenátem a ricottou patří mezi velké klasiky, provoňující nejednu nedělní kuchyni. A ať už jsou za jejich úspěchem zdravé a přírodní suroviny, měkká náplň anebo křupavá krusta bešamelu, vždy je to trefa do černého.
CANNELLONI ANEBO LASAGNE
Tradice chce, abychom si cannelloni připravili doma, ale k čerstvým těstovinám jsme se ještě nedostali, a tak si prozatím usnadníme práci a připravíme si náš pokrm s kupovanými cannelloni anebo s pláty nepředvařených lasagní.
Lasagne, na rozdíl od cannelloni, je třeba před samotným plněním uvařit: do vroucí osolené vody přidáme kapku oleje a podle návodu výrobce vaříme současně 3–4 pláty. Uvařené lasagne rozložíme vedle sebe na čistou utěrku tak, aby se nepřekrývaly. Lasagne jsou větší než cannelloni a vejde se do nich více náplně, takže stejnou porci, namísto 16 cannelloni, získáme z 12 plátů lasagní.
PORCE
Z uvedených ingrediencí získáme porci pro čtyři osoby, vhodnou jako jediný a kompletní chod. Pro lehké první jídlo, tři cannelloni na osobu postačí.
USKLADNĚNÍ
Upečené cannelloni uchováme v lednici v dobře uzavřené nádobě dva dny. Plněné cannelloni můžeme zmrazit před i po pečení. Necháme je přes noc rozmrazit v lednici a následně je upečeme anebo prohřejeme v troubě.