Úvod > Zelenina a brambory > Polníček & Dukkah
Polníček & Dukkah
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Saláty, ať už představují jednoduchou přílohu k jídlům, anebo hlavní chod, jsou pro naše zdraví vždy přínosem . Můžou být kreativní, odvážné a výživné, jako kterékoli jiné vařené jídlo.
Většinou jsou saláty velmi jednoduché na přípravu, ale aby byly dobré, vyžadují také správnou kombinaci příchutí. Často se skládají převážně ze syrových surovin, které tudíž musí být té nejčerstvější a nejlepší kvality. Charakteristiku, jenž získáme především ze sezonní zeleniny a ovoce, plné chuti a bohaté na nutriční látky. Polníček si můžeme vychutnat téměř kdykoliv; dobře snáší chladnější teploty, a proto se pěstuje bezmála celý rok.
Salát doplněn vyváženým množstvím bílkovin (např. vejce a pancetta), v doprovodu celozrnného pečiva, nám dá lehký jediný chod, který nás s příchodem teplého období nezatěžká, ale naopak dodá nám energii a osvěží nás.
DRESSINK
Někdy není snadné salát ochutit, protože každý preferuje jinou chuť. Během přípravy je proto dobré, salát vždy ochutnat a přizpůsobit ho vlastní chuti. Zálivka, v hlavní roli, se přidává jen postupně a tolik, kolik stačí k jemnému omaštění listů. Nikdy by neměla dominovat a překrývat chuť ostatních ingrediencí. To samé platí o bylinkách a koření.
DUKKAH
Tato egyptská směs sušených plodů, koření a bylinek představuje v salátu schované překvapení. Dodá mu zcela novou příchuť, velmi exotickou a typickou zemí Středního Východu. Z uvedeného množství získáme cirka 100 g směsi, která v dobře uzavřené zavařovací sklenici vydrží i několik měsíců. K ochucení salátu je postačující jedna slabá polévková lžíce směsi na osobu, ale samozřejmě záleží na vlastní preferenci. Před samotným uskladněním nechejte směs důkladně vychladnout.
SMĚSI BYLINEK
Směsi bylinek a koření dokáží dát salátu vždy novou tvář. Přirozeně bohaté na léčebné účinky, představují skvělý doplněk stravy a jeho obohacení. Sami si směsi můžeme připravit, záleží jen na vlastní fantazii a chuti. Pražené oříšky a semena dodají velmi příjemný křupavý element navíc.
Hotová směs koření perfektní v kombinaci s praženými ořechy je směs „Medvědí paprika“ (medvědí česnek, tymián, kmín, sladká paprika a černý pepř) od českého výrobce koření Fitkoření. Ideální zasyrova, do bylinkových másel, jogurtových dipů anebo do salátů, kde si zachová své blahodárné účinky, především detoxikační a anti-aging. Smíchejte směs s nahrubo rozmixovanými a opraženými sušenými plody a budete mít na celé léto skvělé ochucovadlo na salát.
Recept: 20 g směsi Medvědí paprika, 30 g lískových ořechů, 30 g pistácií, 30 g sezamových semínek, 1 zarovnaná lžička mořské hrubé soli anebo vzácné stolní soli (např. uzená sůl, himalájská růžová, perská modrá apod.). Příprava směsi je stejná jako níže v receptu (bez semínek a bylinek).