Úvod > Těstoviny > Těstoviny, bazalkové pesto, brambory & fazolky
Těstoviny, bazalkové pesto, brambory & fazolky
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupDva druhy čerstvých těstovin se neodlučitelně pojí s bazalkovým pestem: trofie a trenette. Trofie (troffie, trofiette) jsou typické čerstvé těstoviny ligurské riviéry. V ligurském nářečí „trofie“ znamenají noky a jejich krátký, štíhlý a zakroucený tvar malinko připomíná truhlářské hoblinky. Jsou vyrobeny ze semolinové anebo kaštanové mouky, ale najdou se i recepty, ve kterých je těsto obohaceno i bramborami. Ve svém rodném kraji jsou trofie ochucovány skoro exklusivně janovským pestem (pesto genovese) anebo jeho chutnou variantou obohacenou o brambory a zelené fazolky. Tuto variantu, které se srandovně říká „pesto avvantaggiato“ (zvýhodněné pesto), si dnes připravíme.
Další typickou těstovinou, která se váže k pestu, jsou trenette, ve své čerstvé anebo suché podobě. Na rozdíl od krátkého formátu trofií, trenette jsou dlouhé jako špagety a mají typický vypouklý a obdélníkový tvar.
DRUHY TĚSTOVIN K PESTU
Ani trofie ani trenette v Česku pravděpodobně nekoupíme. Škoda! Nevadí, můžeme si vychutnat tuto variantu ligurských těstovin s pestem i s jinými typy běžně dostupných těstovin: tagliatelle, tagliolini, bavette, fettuccine, spaghetti anebo farfalle.