Úvod > Rýže a obiloviny > Quinoa v rajčatové omáčce s krevetami
Quinoa v rajčatové omáčce s krevetami
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Tento jednoduchý pokrm skvěle zrcadlí novodobou italskou kuchyni a odpovídá stylu vaření, který nejvíce miluji: pár esenciálních a přírodních ingrediencí, které dají vzniknout chutnému a zdravému pokrmu pro celou rodinu. Pokrm, který v určitém slova smyslu představuje evoluci středozemní stravy, kombinaci tradice s novými a „moderními“ surovinami.
INFORMACE K PŘÍPRAVĚ
Existuje několik stovek odrůd quinoy, mezi ty nejprodávanější patří quinoa žlutá, červená a černá. Můžete použit jakýkoliv druh anebo jejich mix (jako já). Ve většině případů není třeba quinou namáčet, ale je nezbytné ji důkladně omýt, aby se zbavila látky zvané saponin, který ji propůjčuje nahořklou příchuť.
Ideální rajčata k přípravě tohoto pokrmu jsou ta, která mají jemnou a ne příliš výraznou příchuť, zralá, ale celistvá.
Mořské plody nádherně jídlo kompletují a dodají mu dotek rafinovanosti. Můžeme použit krevety anebo její příbuzné (garnáty, garnely, humra, langustu; italsky gamberi, gamberoni, scampi, astice, aragosta) anebo také mušle svatého Jakuba (it. capasanta). Pokud mořské plody nemáte rádi, quinou v omáčce můžete doplnit strouhaným parmazánem.
QUINOA
Quinoa (Chenopodium quinoa, merlík čilský) se v posledních letech těší neuvěřitelnému úspěchu a není vůbec divu: má vyvážené množství cukrů a bílkovin, kvalitní a zdravé tuky, vlákninu, vitaminy a minerální látky a navíc její použití v kuchyni je opravdu všestranné.
Inkové ji považovali za posvátnou a „matku všech semen“ a donedávna byla rozšířena pouze mezi obyvateli jihoamerických And. Dnes je oblíbená a rozšířená po celém světě, od New Yorku až po Tokio.
Tato pseudo obilnina roste ve výšce 4000 metrů, především v Peru a v Bolívii. Pseudo proto, že quinoa (Chenopodium quinoa) nepatří mezi obilniny, ale řadí se do stejné rodiny jako špenát a řepa. Na druhé straně, její semena se podobají obilkám a jejich využití je podobné.
MALÁ, ALE MOCNÁ
Malá zrnka quinoy jsou opravdovým koncentrátem zdraví. Quinoa obsahuje 69 gramů sacharidů s nízkým glykemickým indexem (GI), které předcházejí rapidnímu nárůstu glykemické křivky a jejímu stejně rychlému spadnutí. Jednoduše řečeno, quinoa nás zasytí nadlouho! A právě díky nízkému GI je doporučována diabetikům a všem těm, kteří bojují s obezitou.
http://www.eufic.org/article/cs/artid/ruzne-sacharidech/
Quinoa obsahuje také 16,9 gramů velmi kvalitních bílkovin a osm z devíti esenciálních aminokyselin, které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit a musí je přijímat z potravy. Důvod proč quinoa nesmí chybět ve stravě vegetariánů, kde je schopná částečně nahradit živočišné bílkoviny.
Quinoa je skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, fosforu, železa, vitaminu E a vitaminů skupiny B. Minerální látky a vitaminy, které si zachovává v nedotčené podobě, poněvadž neprochází žádným rafinačním procesem.
Obsahuje vyvážené množství tuku (cirka 6%), z nichž více než polovina představuje dobré polynenasycené tuky, jako Omega 6 a Omega 3. A to není vše, quinoa je bohatá i na rozpustnou vlákninu (13-16%), je velmi snadno stravitelná a neobsahuje lepek.
350 kalorií quinoy představuje neuvěřitelně kompletní, vyváženou a výživnou potravinu, která by v našem jídelníčku dnes neměla chybět.