Úvod > Dezert > Ovocný cheesecake z ricotty a jogurtu (nepečený)
Ovocný cheesecake z ricotty a jogurtu (nepečený)
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupI přesto, že by se na první pohled mohlo zdát, že cheesecake do italské kuchyně nepatří, pravý opak je pravdou. Itálie samozřejmě tomuto lahodnému americkému dezertu neodolala, dokázala si ho přizpůsobit svému podnebí a svým vlastním surovinám a dnes La cheesecake neodlučitelně patří do italské kuchyně. Nepečený cheesecake plný ricotty a jogurtu (můžeme jej nazvat „cheesecake italian style“) je perfektním letním dezertem: dokáže nám v horkých letních dnech darovat nádhernou jemnost, svěžest a lehkost.
Ovocnou příchuť si můžeme vybrat takovou, která nám nejlépe chutná, anebo ji přizpůsobit sezónnosti surovin: maliny, jahody, ostružiny, borůvky, mango, apod.
Cheesecake můžeme připravit jako mini porce ve formě na muffiny, ideální pro děti, v kulatém vykrajovátku pro větší mono porce anebo ve formě na dort. Pro realizaci dortu je ideální rozkládají forma anebo nastavitelný kruh na dort, oba vyložené na boční straně pevnou plastikovou fólií anebo pečicím papírem.
Plastiková fólie, která je dnes běžně k dostání v cukrářských obchodech, v Itálii i v papírnictví (cartoleria – foglio di acetato), je k přípravě těchto chlazených dezertů velmi užitečná: umožňuje lepší manipulaci a perfektní vzhled. Dort před odstraněním fólie dejte na 40 minut do mrazáku, fólii pak nádherně a bezchybně odstraníte. Pokud použijete pečicí papír, formu nejprve vymažte máslem, aby papír lépe přilnul.
DORT pro 8 osob (průměr formy 20 cm, výška formy minimálně 4,5 cm)
Základ
Sušenky Digestive 150 g
Máslo 70 g
Třtinový cukr Demerara (anebo cukr krupice) 10 g
Krém
Čerstvá ricotta 300 g
Řecký jogurt plnotučný 250 g
Čerstvá smetana na šlehání 33% 150 g
Moučkový cukr 100 g
Želatina v plátcích 15 g
Vanilkový lusk Bourbon ½ ks
Ovocná želatina
Ovoce dle vlastního výběru 250 g
Cukr krupice 30 g (cirka, podle kyselosti ovoce a vlastní chuti)
Želatina v plátcích 10 g
Ovoce na ozdobení