Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Česneková polévka s bylinkovými krutony

Česneková polévka s bylinkovými krutony

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

I přesto, že má Itálie bohatou slovní zásobu co se polévek týká, dnešní gastronomická kultura a s ní spojené stravovací návyky jsou na polévky nesmírně chudé. Velmi těžko bychom hledali dobrý talíř kouřící polévky na restauračním menu a v rodinách není situace o mnoho jiná; ve většině případů se výběr limituje na minestrone a plněné těstoviny ve vývaru, často industriální výroby. Školkové menu, které mám před sebou, je tomu svědkem: v měsíčním meníčku polévka figuruje jen šestkrát – 3x zeleninová kaše s těstovinami, 2x luštěninová kaše s těstovinami a jednou vývar s těstovinami.  

Co se týká terminologie, ta je naopak bohatá: minestra, minestrone, zuppa, passata, vellutata, crema, brodo, fumetto. Červeně vyznačené názvy označují odkaz na již existující recepty na našich stránkách. 

Zuppa (výsl. dzupa; slovo pocházející z gotického suppa) je polévka, do které se nepřidávají cereálie (těstoviny, rýže, kroupy, apod.) a je typicky servírována s chlebem anebo s krutony (toskánská polévka „Ribollita“ z černého zelí a fazolí). Často v těchto polévkách nalezneme sýr jako jednu z hlavních ingrediencí (pečená Zuppa valpelinese s kapustou, chlebem a tvrdým sýrem). Patří do této kategorie také „zuppa di pesce“ (hustá rybí polévka). Česneková polévka je tedy technicky italská „zuppa“. 

Minestra (výsl. minéstra) se připravuje s přidáním cereálií a má oproti „zuppě“ tekutější podobu. V některých regionech se do ní přidává rýže (benátská polévka s rýži a hráškem „Risi e bisi“), v jiných plněné těstoviny jako například cappelletti anebo tortellini (region Emilia-Romagna).  Do kategorie „minestra“ bychom mohli zařadit českou hovězí polévku s nudlemi. 

Minestrone (výsl. minestróne) je hustá zeleninová polévka, tradičně připravena s luštěninami, a která se často servíruje jako jediný chod, zejména pokud obsahuje i cereálie. Patří zde tradiční zeleninové minestrone, ale také „pasta e fagioli“ (těstoviny s fazolemi) anebo „pasta e ceci“ (těstoviny s cizrnou) pokud mají tekutější charakter. 

Passato (výsl. pasáto) je přepasírovaná „zuppa“ anebo „minestra“, servírovaná s chlebem anebo s cereáliemi. 

Vellutata (sametový krém; výsl. velutáta) se připravuje ze dvou či více druhů zeleniny a zahušťuje se většinou smetanou či žloutkem. Jako příklad můžeme uvést pórkový krém s bramborem (Vichyssoise) anebo dýňový krém s bramborem.  

Crema (zeleninový krém; výsl. kréma) se na rozdíl od „vellutaty“ připravuje jen z jednoho druhu zeleniny (hráškový krém). Naše česká rajská polévka zde patří plným právem. 

Brodo (výsl. bródo) představuje jen holý vývar bez masa a zeleniny (zeleninový, drůbeží, hovězí apod.), ve většině případů zcela zbaven tuku. Používá se k přípravě polévek, prvních a druhých chodů (italská risotta, dušená masa). 

Fumetto di pesce (výsl. fumeto di péše) je velmi silný rybí vývar, připraven ze zeleniny a bylinek a těch částí ryb a korýšů, které nejsou vhodné ke konzumaci. „Fumetto“ pak tvoří základ pro rybí polévky, omáčky či k ochucení jiných rybích pokrmů. 

Česneková polévka s bylinkovými krutony

Zuppa d'aglio con crostini alle erbe

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
25 min 25 min 5 min

Cena:

Ingredience pro osoby

Polévka
1500 mlZeleninový vývar
750 grBrambory
30 grČesnek
3 lžíceOlivový olej extra panenský
pár lístkůOregano (majoránka)
20 grSýr Parmigiano Reggiano (dobrovolný)
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Krutony
100 grChléb
35 grOlivový olej extra panenský
svazekOregano
svazekTymián
svazekPetrželka
1 ksStroužek česneku
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 467

Zajímavost


Možná jste nevěděli, že majoránka, latinsky „Origanum majorana“, je vlastně druh oregana. Majoránka má na rozdíl od pronikavého oregana (lat. Origanum officinale) jemnější vůni a delikátnější chuť. Mnoho ze svého aroma však ztrácí sušením, a proto je nejlepší ji použít čerstvou a až na konci tepelné úpravy. Sušené oregano je naopak koncentrace vůně a chuti. 

Postup

1.
1500 ml zeleninového vývaru

Připravíme si slabší a ne příliš slaný zeleninový vývar, recept najdete zde...

2.
POLÉVKA
750 g brambor

Brambory oloupeme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na malé centimetrové kostičky...

3.
30 g česneku

Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky...

4.
2 lžíce olivového oleje

Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej, přidáme brambory a na prudším ohni orestujeme dozlatova...

5.

Přidáme krájený česnek a pár sekund ho orestujeme s bramborem...

6.

Brambory s česnekem přidáme k horkému vývaru a za mírného bublání vaříme 15 minut anebo dokud nejsou brambory měkké. Přidáme také oregano anebo majoránku, pokud máme bylinky sušené...

7.
pár lístků čerstvých bylinek (oregano nebo majoránka)
1 lžíce olivového oleje
20 g strouhaného parmazánu (dobrovolný)

Jakmile jsou brambory měkké, polévku odstavíme z ohně, přidáme pár lístků čerstvého oregana anebo majoránky a lžíci syrového oleje. Eventuálně ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Necháme 5 minut odstát a servírujeme s krutony. Můžeme lehce posypat strouhaným parmazánem (doporučuji).

8.
BYLINKOVÉ KRUTONY
100 g chleba

Předehřejeme statickou troubu na 180 °C. Chleba zbavíme kůrky a nakrájíme na malé kostky velké zhruba centimetr a půl...

9.
Svazek bylinek (například petržel, oregano, tymián)

Bylinky omyjeme a důkladně osušíme. Stonky odstraníme a lístky nasekáme najemno...

10.
35 g olivového oleje
1 malý stroužek česneku
sůl a čerstvě mletý pepř podle potřeby

Vše vložíme do mísy, přidáme prolisovaný česnek a olej a vše dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem podle chuti...

11.

Vše rozprostřeme na plech...

12.

Pečeme na 180 °C po dobu 10-20 minut dokud nejsou krutony křupavé a dozlatova upečené.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek