Úvod > Drůbež a králík > Pečené kuřecí řízky
Pečené kuřecí řízky
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupPečené kuřecí řízky jsou skvělým druhým chodem, který má hned několik předností. Oproti klasické smažené verzi v trojobalu jsou pečené řízky mnohem jednodušší a rychlejší na přípravu a bez smažení představují také lehký a zdravý chod pro celou rodinu. Není třeba se obávat, že ztratí něco na chuti, právě naopak.
Tajemstvím tohoto receptu jsou tenké plátky, čerstvý tymián a dobrá sůl. Strouhanka obohacená parmazánem dodá tenkým plátkům bohatou a křupavou chuť a žádná jiná bylinka „nesluší“ bílému maso tak jako tymián se svým sladkohořkým aroma.
Podobně jako u steaků anebo u masových minutek je velmi důležité solit až po tepelné úpravě. Sůl díky své hygroskopické vlastnosti vytahuje z masa vlhkost a tím pádem ho zanechává suché a gumové. U obalovaných pokrmů navíc vysušuje dvojobal anebo trojobal, který tak méně drží a odpadává. Takže sůl až nakonec a ne jakoukoliv sůl, ale sůl dobrou a kvalitní, například sůl růžovou himalájskou anebo italskou mořskou extra panenskou (sale marino extravergine): dokáží dát pokrmům zcela jedinečnou a unikátní chuť.
MALÉ EXPERIMENTY
K urychlení času anebo k získání jiné konzistence můžeme pozměnit typ a teplotu trouby.
Nejlepšího výsledku jsem dosáhla při teplotě 200 °C: ventilovaná trouba zanechá plátky měkké uvnitř a křupavé na povrchu (moje volba); statická trouba zanechá plátky méně křupavé, ale zase o něco šťavnatější. Do ventilované trouby (ne statické) můžete dát péct i 2 plechy naráz.
Při teplotě 180 °C je třeba plátky péct déle, aby získaly barvu a křupavost, avšak na úkor šťavnatosti. Stávají se gumové.
Při teplotě 220 °C stačí plátky péct 10 minut, ale kůrka se lépe rozvine při teplotě 200 °C.
Co se týče parmazánu, zde platí méně je více. Více parmazánu ve strouhance nezanechá maso šťavnatější a chutnější, ale kůrka ztrácí křupavost a stává se gumovou.
MOŽNÁ VARIANTA
Často se plátky namísto ve mléce namáčejí přímo do olivového oleje (není třeba je pak již zakapávat). I když se to na první pohled nemusí zdát, ten rozdíl v chuti není až tak výrazný. Kalorická hodnota však rapidně narůstá. Můžete vyzkoušet obě varianty.