Úvod > Ryby > Losos se zeleninou pečený v papilotu
Losos se zeleninou pečený v papilotu
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Pečení „al cartoccio“ (výslovnost kartočo; odvozeno od slova „carta“ - papír) je velmi jednoduchá a zároveň zdravá technika pečení, v Itálii velmi oblíbená. Používá se nejen k pečení ryb, ale také masa, zeleniny, a dokonce i těstovin. Pára, která se tvoří uvnitř obalu, zachovává vláčnost surovin, vyzdvihuje jejich přirozenou chuť a chrání nutriční látky před jejich zničením. Vhodná je i při nízkokalorických dietách a při přípravě pokrmů pro malé děti, poněvadž je možné kompletně vyloučit přidaný tuk.
Tradičně se k pečení „al cartoccio“ používá pečicí papír, ale dobře poslouží i jiné obaly, jako například alobal anebo pečicí sáčky (it. sacchetti forno).
Kedluben, který není v Itálii běžně k dostání, je možné nahradit vodní řepou (it. rapa anebo rapa bianca).
Stejně chutně můžeme připravit i čerstvé filety z tresky (it. merluzzo), z mořského vlka (it. branzino), z pražmy (it. orata) anebo filety z pstruha (it. trota).
Jak péct „al cartoccio“ celou rybu se můžete podívat zde.
Mohl by Vás také zajímat recept Pečené rybí filety a steaky (univerzální recept).