Úvod > Zelenina a brambory > Gratinovaný květák s omáčkou Mornay
Gratinovaný květák s omáčkou Mornay
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupI přesto, že je omáčka Mornay (it. salsa Mornay) francouzského původu, najdeme ji v každé italské kuchařce, kde se řadí mezi základní omáčky (it. salsa madre). Italové si ji přivlastnili a přizpůsobili svým vlastním ingrediencím, proto je omáčka většinou připravována s typicky italskými sýry, jako je parmazán anebo fontina, namísto tradičního sýru gruyére, cheddar anebo ementál.
Omáčka Mornay patří mezi kulinářské základy, které bychom měli znát. Používá se k přípravě gratinovaných pokrmů, především zeleniny, ale také zapékaných těstovin, skvěle se hodí i k rybám a k vejcím.
Omáčka Mornay je varianta bešamelové omáčky, obohacena o žloutky, sýr a smetanu. Je velmi jednoduchá na přípravu, jediný delikátní krok je správná konzistence a gratinování. Omáčka Mornay musí být hebká a sametová, ale zároveň dostatečně hustá a nepříliš řídká. Kvalitní čerstvé plnotučné mléko a dobrá vysokoprocentní smetana ji dodají tu nejlepší chuť a ideální hustotu. Tato lahodná omáčka bohatá na tuky nemá ráda dlouhé pečení a příliš vysoké teploty, při kterých má tendenci se „srážet“, a to proto, že vysoké teploty působí na tuky, které mění svou strukturu a rozpouští se.
Gratinovaný květák můžeme podávat s celozrnným pečivem a salátem jako jediný chod, ale skvěle se hodí také jako příloha, výborný je i k bílým rybám.
Mohl by Vás také zajímat recept na květákový koláč.