Úvod > Dezert > Crostata s marmeládou
Crostata s marmeládou
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupCrostata s marmeládou (výslovnost krostáta) je pravděpodobně tím nejstarším koláčem, který se váže k Itálii. Výkladový slovník ji definuje jako sladký koláč vyrobený z máslového těsta (it. pasta frolla) plněný marmeládou anebo krémem a ovocem. První dokumentované zmínky pochází již ze 14. století, ale mnoho historiků předpokládá, že se crostata zrodila již před našim letopočtem.
Faktem je, že dodnes crostata s marmeládou patří mezi ty nejznámější a nejoblíbenější koláče a těžko bychom hledali cukrárnu, která ji nemá vystavenou ve výloze.
Článek o italském máslovém těstě a o jeho přípravě jsem již publikovala v receptu na crostatine, kde najdete také postup přípravy ručně a v planetárním robotu. Dnes se naučíme velmi rychlý a snadný postup přípravy za pomocí kuchyňského robotu/mixéru (cutter).
Recepty „máslové těsto speciální pro crostaty a máslové těsto univerzální“:
Iginio Massari: Non solo zucchero – vol. 1 (Tecnica a qualità in pasticceria), REED BUSINESS INFORMATION, 2011.
Aktualizace receptu: 31.01.2019