Úvod > Rýže a obiloviny > Zeleninové risotto
Úvod > Rýže a obiloviny > Zeleninové risotto
Obtížnost:
Čas: | Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|---|
10 min | 20 min | 0 min |
Cena:
320 gr | Rýže (Cainaroli, Arborio) |
---|---|
1500 ml | Voda |
400 gr | Hrášek (čerstvý nebo mražený) |
200 gr | Cuketky |
200 gr | Rajčata |
100 gr | Baby špenát |
1 ks | Pórek |
4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
p.p. | Mořská sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
20 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (dobrovolný) |
Vložit do nákupního košíku
Kalorie: 491
Vodu přivedeme k varu a jemně ji osolíme. Rajčata nakrojíme u stopky do kříže a spaříme minutu ve vroucí vodě. Rajčata vytáhneme, ochladíme je pod studenou vodou, oloupeme, rozkrojíme napůl a odstraníme vodu a semena. Vodu necháme mírně vřít, budeme ji potřebovat na risotto...
Dužninu nakrájíme na kostičky...
Cuketky omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka...
Pórek zbavíme vnějších listů, kořene a zelené části stonku. Bílou část nakrájíme najemno...
Na pánvi rozehřeje 2 lžíce oleje, přidáme pórek a na mírném ohni jej necháme zvadnout (5 minut).
Přidáme hrášek (i zmražený) a pokračujeme v restování dalších 6 minut...
Přidáme cuketky, sůl, naběračku vařící vody a vaříme 5 minut...
Nakonec přidáme i baby špenát a povaříme ještě další minutu...
Mezitímco se vaří zelenina, připravíme risotto: v hrnci ohřejeme lžíci oleje, přidáme rýži a na prudším ohni ji za stálého míchání orestujeme (2 minuty)...
Přidáme pár naběraček slané vroucí vody a za občasného míchání rýži uvaříme doměkka, bude to chtít cirka 15-18 minut. Další vodu přidáme postupně, po naběračkách, vždy až poté co se předešlá voda odpařila...
Jakmile je risotto měkké, přidáme lžíci oleje a zeleninu a dobře promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Podle chuti posypeme parmazánem.
Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek