Úvod > Těstoviny > Těstoviny 4 formaggi
Těstoviny 4 formaggi
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupTěstoviny „quattro formaggi“ (čtyři sýry) patří mezi velké klasiky italské kuchyně a není divu, Itálie je zemí sýrů. Ale které sýry vlastně patří do té proslulé čtverky? Stovky!!! Itálie totiž produkuje více než 400 druhů sýru a zakódovat jeden jediný recept na těstoviny „quattro formaggii“ by bylo nemožné, a možná i malinko omezující.
QUATTRO FORMAGGI V LOMBARDII
Pojďme se tedy podívat na možné kombinace. V severní Itálii a konkrétně v Lombardii nikdy v receptu nechybí dva měkké tučné sýry pocházející právě z Lombardie, a to Gorgonzola DOP (jméno podle města Gorgonzola) a Taleggio DOP (jméno podle údolí Val Taleggio). Nikdy nechybí tvrdý sýr Grana Padano DOP anebo parmazán. Čtvrtý sýr, většinou tučný polotvrdý, je opravdovým žolíkem. Můžeme hmátnout po neuvěřitelném sýru Montasio DOP, který se vyrábí v benátském regionu a v regionu Friuli Venezia Giulia, ale stejně dobře by nám mohl posloužit sýr Fontina DOP z Val d’Aosty anebo lombardské sýry Casera DOP, Bitto DOP, Fontal P.A.T. a desítky dalších.
Sýr Grana Padano, Gorgonzolu a Taleggio lze běžně koupit v dobře zásobovaném českém supermarketu (Billa, Tesco, Makro). Sýr Montasio a další jsou k dostání ve specializovaných prodejnách a na internetu.
Česká varianta „quattro formaggi“
Sýr Taleggio je možné nahradit měkkým sýrem Romadur anebo sýrem Blaťácké zlato, sýr Grana Padano sýrem Gran Moravia. Namísto gorgonzoly lze použít jiný sýr s modrou plísní, například Nivu anebo Roquefort. Montasio můžeme nahradit jakýmkoliv jiným polotvrdým sýrem (třeba tím, který nám už dlouho leží v lednici), pro příklad uvádím: plnotučný Eidam, Gouda, Čedar, Ementál, Gruyér, apod.