Úvod > Drůbež a králík > Kuřecí nudličky s petrželkou
Kuřecí nudličky s petrželkou
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupTyto kuřecí kousky, kterým se říká „trifolati“, představují rychlý a jednoduchý druhý chod, ideální k přípravě rychlé večeře pro celou rodinu. Tyto chutné a šťavnaté kousky, připravené z jednoduchých a všedních surovin, jsou velmi oblíbené především u dětí.
Slovo „trifolare“ se těžko překládá, i proto, že patří spíše do gastronomického slovníku. Týká se všech těch příprav, které se připravují na pánvi jednoduše s olivovým olejem, petrželkou a eventuálně s česnekem. V Italské kuchyni se takto připravují i houby (funghi trifolati) a zelenina, například cuketky (zucchine trifolate).
Víno
V italské kuchyni se k přípravě pokrmů často používá víno. Víno rozpouští tuky a tím pádem dodává omáčkám na krémovosti. Svou kyselostí víno kontrastuje plnou a výraznou chuť tuků a zanechává tudíž omáčky jemnější a méně mastné. Tomuto procesu se v italštině říká sgrassare, sfumare anebo deglassare.
Víno v pokrmech a děti
Kdo má děti, si bezpochyby klade otázku, zdali pokrmy obsahují pozůstatky alkoholu. Bohužel neexistuje mnoho studií, které by naše obavy potvrdily či vyvrátily. Je jisté, že velká většina alkoholu se během tepelné úpravy vypaří. U dlouho vařených pokrmů je procento alkoholu opravdu zanedbatelné, pohybuje se kolem 5 %, u minutek se pohybuje kolem 10-50 %.*
Podle těchto poznatků se pozůstatek alkoholu v našem pokrmu pohybuje v rozmezí kolem 0,25 – 1,25 ml na jednu celou porci (bílé víno 10 % vol.): více či méně jedna kapička.
*Literatura:
Harold McGee: Il cibo e la cucina. Scienza, storia e cultura degli alimenti, Ricca Editore, 2016.