Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Pečené brambory s rozmarýnem

Pečené brambory s rozmarýnem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Pečené brambory představují v Itálii klasickou nedělní přílohu, možná tu nejoblíbenější. Chutnají snad úplně všem, velkým i malým.  

TAJEMSTVÍ KŘUPAVOSTI

Tajemstvím je zbavit brambory škrobu. Na škrob jsou bohaté brambory „moučné“, tzn. staré brambory a brambory varného typu C (v Itálii patate a pasta bianca). Tyto brambory se na pečení hodí nejméně, naopak jsou ideální na bramborovou kaši anebo na gnocchi.  


Na pečení jsou ideální brambory nové anebo brambory varného typu A a B (v Itálii a pasta gialla), ty nám dají při pečení nejlepší výsledek: křupavé na povrchu a měkké uvnitř. 

Pečené brambory s rozmarýnem

Patate al forno

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 1 hod 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1000 grBrambory (varný typ A nebo B)
50 grOlivový olej extra panenský
4 větvičkyRozmarýn
6 ksStroužek česneku
p.p.Mořská sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 321

Postup

1.
1000 g brambor

Brambory oloupeme...

2.

Menší brambory rozkrojíme napůl, ty větší na čtvrtky. Brambory důkladně propláchneme pod tekoucí vodou...

3.

Brambory vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 3 minuty od bodu varu...

4.

Spařené brambory necháme odkapat a důkladně je osušíme kuchyňským papírem anebo čistou utěrkou...

5.
50 g olivového oleje
rozmarýn

Brambory vložíme do pekáče, přidáme rozmarýn a olivový olej. Solíme až po upečení...

6.

Důkladně vše promícháme, tak aby se brambory rovnoměrně obalily v oleji. Poté brambory urovnáme tak, aby se nepřekrývaly...

7.
6 neloupaných stroužků česneku

Nakonec přidáme jednu malou hlavičku česneku, neloupanou a rozkrojenou napůl anebo pár stroužků česneku ve slupce...

8.
sůl podle potřeby

Pečeme ve ventilované troubě na 200 °C po dobu 40-45 minut cirka, dokud nejsou křupavé a dozlatova upečené. Brambory během pečení nemícháme, po 30 minutách je pouze otočíme.   

Brambory štědře osolíme a ihned podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
16
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek