Tarte Tatin
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupTarte Tatin je proslulým francouzským jablkovým koláčem, který se peče obráceně: nejprve se na dno formy dá máslo, cukr a jablka a teprve až po chvíli těsto. Celý koláč se převrací až po upečení. Za tento vynikající dezert vděčíme sestrám Stéphanie a Carol Tatin, které na konci 19. století provozovaly hotel s restaurací v městečku Lamotte-Beuvron. Koláč údajně vznikl omylem, když Stéphanie, zkušená kuchařka, v roztržitosti zapomněla přidat do formy těsto. Jakmile si uvědomila svou chybu, nezahálela, položila na už zkaramelizovaná jablka rozválené těsto a dala dopéct do trouby. Po upečení se jí koláč nelíbil, tak ho zkrátka obrátila a servírovala hostům, u kterých sklidila samou chválu. V dnešní době je tarte Tatin ve Francii jedním z nejoblíbenějších dezertů.