Mrkvový koláč
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Mrkvový koláč je jednoduchým a rychlým koláčem vhodným ke každé příležitosti, zejména pak ke snídani anebo ke svačině pro děti. Torta di carote nepatří mezi italské cukrářské klasiky, a proto na něj neexistuje jediný ustálený recept. Tento fakt však neubírá na jeho oblíbenosti: nejen u dětí, ale i u dospělých je to nejoblíbenější způsob, jak jíst mrkev. Na rozdíl od slavného Carrot Cake, pocházejícího z anglosaských zemí, mají italské varianty tu přednost, že jsou méně kalorické. Tmavší barva, pro Carrot Cake typická, je dána použitím hnědého třtinového cukru, který obsahuje malé množství melasy a ta mu dodává tu zvláštní barvu a chuť. Carrot Cake ve své klasické anglické verzi je navíc potřen polevou buď z ušlehaných bílků s cukrem anebo z čerstvého krémového sýru, másla, cukru a vanilky. Každý klínek dortu by pak měl být ozdoben marcipánovou karotku.
Recept, který Vám představuji já, se podobá spíše populárnímu mrkvovému koláči švýcarského kantonu Argovia, „Země mrkví”, jak jej láskyplně nazývají jeho obyvatelé. V jedné tamní škole byl nalezen ten nejstarší tisknutý recept pocházející již z roku 1892. V originálním receptu, stejně jako v tom našem, se do těsta přidávají mandle anebo lískové oříšky.