Úvod > Ryby > Losos s petrželovým pestem
Losos s petrželovým pestem
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupLosos obecný (Salmo salar) je tažnou dravou rybou z čeledi lososovitých, která tráví podstatnou část života v moři, i když se rodí a rozmnožuje jen ve sladkých vodách. V moři se losos zdržuje blízko ústí řek, jimiž v mládí připlul, a poté se jako dospělý jedinec vrací k vytření do míst, kde se zrodil. Musí přitom zdolávat spoustu překážek, které mu stojí v cestě, plout proti proudu, přeskakovat jezy či menší vodopády. Losos se vyskytuje v oblastech Atlantského oceánu od příbřežních vod až po oblast Bílého moře, z Atlantiku pak migruje do celé Evropy. Je také nejčastěji chovanou rybou na farmách. Mezi jeho největší světové producenty patří Norsko, Švédsko a Kanada. Losos má štíhlé protáhlé tělo, zbarvení těla se v průběhu života mění, v moři je stříbřitě modré a během cesty do řek tmavne. Ryba dorůstá až do délky 150 cm a váží kolem 20 kg. Ryby z umělého chovu váží mezi 3–6 kg. Volně loveného lososa lze koupit zcela výjimečně a za velmi vysokou cenu. Losos je velmi oblíbenou rybou s vydatnou chutí a jak čerstvý, tak i uzený patří mezi zdraví prospěšné potraviny. Jeho typicky oranžovorůžové maso obsahuje důležité látky, jako jsou nenasycené mastné kyseliny omega-3, bílkoviny vysoké biologické hodnoty, jód a vitamíny A, D, B12. Kromě toho má losos nízký obsah kalorií: méně než 190 kalorií na 100 gramů/čerstvý a méně než 150 gramů/uzený. Doporučuje se konzumovat alespoň 1x týdně.