Úvod > Zelenina a brambory > Vepřové dušené s hráškem
Vepřové dušené s hráškem
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Dušené maso s hráškem je klasický pokrm italské kuchyně, kde se však připravuje tradičně z telecího. Ingrediencí potřebných k přípravě tohoto pokrmu je málo, avšak stačí k tomu, abychom získali opravdu chutné jídlo. Je to rovněž skvělý recept i pro děti, které si pochutnají nejen na mase, ale i na zelenině.
Příprava je velmi jednoduchá: Mrkev, celer a cibuli rozmixujeme najemno a orestujeme, poté orestujeme i kousky masa obalené v mouce, přilijeme hovězí vývar a dusíme zhruba 45 minut. Deset minut před koncem přidáme i hrášek a vaše lahodné dušené je hotové!
Prospěšné vlastnosti hrášku
V kuchyni patří hrášek mezi nejvšestrannější zeleniny, i když ve skutečnosti patří do rodiny luštěnin. Hrášek mám velmi málo tuků a proto je jeho konzumace ideální u nízkokalorických diet. Má také důležité močopudné vlastnosti. Vysoký obsah vlákniny stačí k tomu, aby pomohl k správnému fungování střev a proto je vhodný v případě zácpy. Bylo také prokázáno, že strava založená na potravinách bohatých na rozpustné vlákniny napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí jako prevence proti nádorovým onemocněním. Bohatost hrášku spočívá v množství kyseliny listové (vitamín B9), kterou obsahuje a která je nezbytná pro správný vývoj plodu a k prevenci kardiovaskulárních onemocnění.