Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Vepřové dušené s hráškem

Vepřové dušené s hráškem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Dušené maso s hráškem je klasický pokrm italské kuchyně, kde se však připravuje tradičně z telecího. Ingrediencí potřebných k přípravě tohoto pokrmu je málo, avšak stačí k tomu, abychom získali opravdu chutné jídlo. Je to rovněž skvělý recept i pro děti, které si pochutnají nejen na mase, ale i na zelenině.

Příprava je velmi jednoduchá: Mrkev, celer a cibuli rozmixujeme najemno a orestujeme, poté orestujeme i kousky masa obalené v mouce, přilijeme hovězí vývar a dusíme zhruba 45 minut. Deset minut před koncem přidáme i hrášek a vaše lahodné dušené je hotové!

Prospěšné vlastnosti hrášku

V kuchyni patří hrášek mezi nejvšestrannější zeleniny, i když ve skutečnosti patří do rodiny luštěnin. Hrášek mám velmi málo tuků a proto je jeho konzumace ideální u nízkokalorických diet. Má také důležité močopudné vlastnosti. Vysoký obsah vlákniny stačí k tomu, aby pomohl k správnému fungování střev a proto je vhodný v případě zácpy. Bylo také prokázáno, že strava založená na potravinách bohatých na rozpustné vlákniny napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí jako prevence proti nádorovým onemocněním. Bohatost hrášku spočívá v množství kyseliny listové (vitamín B9), kterou obsahuje a která je nezbytná pro správný vývoj plodu a k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. 


Vepřové dušené s hráškem

Spezzatino di maiale con piselli

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 55 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

800 grVepřová kýta libová
500 grHrášek (čerstvý anebo mražený)
500 mlHovězí vývar
30 grHladká mouka
100 mlBílé víno suché
1 ksCibule
1 řapíkŘapíkatý celer
1 ksMrkev
4 lžíceOlivový olej extra panenský
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 526

Užitečné potřeby


Hluboká teflonová pánev Mixér (dobrovolný)

Zajímavost


Vepřové maso je i zdravé

Vepřové maso je často považováno za nezdravé a příliš tučné. To však není až tak úplná pravda: vepřové maso obsahuje také libové a netučné řezy vhodné ke konzumaci i při nízkokalorických dietách. Z pohledu nutriční hodnoty můžeme vepřové maso přirovnat k masu telecímu, poněvadž mají podobný obsah tuků, bílkovin a příliš se neliší ani z pohledu kalorií. Zde si můžete přečíst krátký článek o tom, co přináší vepřové maso našemu zdraví, ale i čeho se při jeho výběru vyvarovat.

Postup

1.
500 ml hovězího vývaru

Nejprve si pro naše dušené maso připravíme hovězí vývar, zde naleznete recept. Při přípravě hotového vývaru postupujeme podle návodu výrobce...

2.
1 mrkev
1 cibule
1 řapík celeru

Mrkev a cibuli oloupeme, od celeru odřízneme konec a odstraníme vlákna...

3.

Vše nakrájíme na větší kousky, vložíme do mixéru a rozmixujeme nadrobno... 

4.

Pokud mixer nemáme, vše nadrobno nakrájíme anebo mrkev a celer nastrouháme na struhadle...

5.
4 lžíce oleje

Ve větším hrnci s nepřilnavým povrchem, anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme zeleninu a za častého míchání restujeme na mírnějším ohni asi 10 minut. Zelenina by nám neměla zhnědnout...

6.
800 gr masa

Maso důkladně osušíme kuchyňským papírem, ostrým nožem odřežeme přebytečný tuk a nakrájíme na stejně velké kostky o průměru 3–4 cm...

7.
30 gr mouky

Maso lehce obalíme v mouce...

8.

Přidáme maso k zelenině, zvedneme oheň a za častého míchání důkladně orestujeme ze všech stran dozlatova. Solíme až po uvaření...

9.
100 ml bílého vína

Podlijeme vínem a necháme zcela odpařit...

10.
500 ml vývaru

Přilijeme horký vývar a dusíme pod pokličkou na mírném ohni zhruba 45 minut, anebo dokud není maso měkké. Během dušení pravidelně promícháváme...

11.
500 gr hrášku

Hrášek přidáme 10 až 15 minut před koncem...

12.
sůl
čerstvě mletý pepř

Pokud je třeba, zvedneme oheň a omáčku necháme zredukovat. Nakonec podle chuti dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem.

Naše dušené vepřové podáváme teplé, v horkých letních měsících i vlažné. Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat kukuřičnou polentu, rýži basmati, kuskus anebo chléb. 

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
7
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek