Úvod > Maso > Hovězí guláš po italsku
Hovězí guláš po italsku
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Guláš není klasický italský pokrm, patří do tradiční maďarské kuchyně (v maďarštině gulyás, přesněji řečeno gulyás-leves, což doslova znamená „polévka pastevce“), odkud se rozšířil po celé středovýchodní Evropě. Podle některých zdrojů má však guláš svůj počátek v Turecku, odkud byl jednoduše exportován Maďary.
Hovězí guláš po italsku se od české verze liší tím, že se do něj nepřidává mletá paprika a kromě cibule se k jeho přípravě používá i další zelenina, konkrétně mrkev a řapíkatý celer, které u přípravy pokrmů ve vlastní šťávě nikdy nechybí. Pro zvýraznění chuti se maso zalévá suchým červeným vínem.
Příprava je obdobná jako u českého guláše. Maso nakrájíme na kostičky, obalíme v mouce a osmahneme spolu se zeleninou. Podlijeme červeným vínem a vodou a na mírném ohni vaříme doměkka asi hodinu a půl. Pro urychlení můžeme použít tlakový hrnec.
Nejlepší maso na guláš je hovězí kližka, krk anebo plec.