Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Piškotové těsto

Piškotové těsto

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Piškotové těsto je měkký základ, který se v cukrářství používá k přípravě plněných rolád a základů pro dorty. Co se týče náplní, tady můžeme dát zelenou naší fantazii: kromě krémových náplní těch nejrůznějších příchutí a marmelády, můžeme roládu naplnit jednoduše Nutellou (recept) a připravit tak dětem svačinku, kterou budou milovat. 

Piškotové těsto je původem z Francie a podobá se italskému „pan di spagna”. 





Piškotové těsto

Pasta biscotto

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 6 min 1 hod

Cena:

Ingredience pro osob

Těsto
100 grPolohrubá mouka výběrová
25 grBramborový škrob jemný
125 grCukr krupice
150 grBílky
100 grŽloutky
Na vymazání plechu
10 grMáslo

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 178

Užitečné potřeby


Pečící papír Mřížka pro chladnutí pečiva

Postup

1.
10 gr másla

Zapneme si statickou troubu na 240 °C. Máslo dáme na minutu do mikrovlnky a poté jím vymažeme kraje plechu...

2.

Plech vyložíme pečicím papírem...

3.
125 gr krupicového cukru
150 gr bílků (cirka 5 vajec M)

Oddělíme opatrně bílky a žloutky. Bílky vložíme do větší mísy, přidáme cukr a ušleháme do tuhého sněhu...

4.
100 gr žloutků (cirka 5,5 vejce M)

Žloutky vidličkou rozkvedláme a pramínkem je přišleháme ke sněhu...

5.
100 gr polohrubé mouky
25 gr bramborového škrobu

Vystřihneme si kus pečicího papíru velký jako plech. Přesejeme na něj mouku a bramborový škrob. Přesíváme z velké výšky, aby mouka nabrala vzduch...

6.

Uchopíme pečicí papír a z výšky necháme padat mouku do těsta. Stěrkou, pohybem zespodu nahoru, mouku jemně vmícháme k vajíčkám. Těsto mícháme krátce, dobu nezbytně nutnou ke vmíchání mouky. Cílem je, aby si těsto udrželo a nabralo co možno nejvíce vzduchu...

7.

Hotové těsto vylijeme na plech a opatrně ho zarovnáme. Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 240 °C po dobu 4-5 minut. Troubu během pečení neotvíráme, aby z těsta neunikla precizní vlhkost. Těsto kontrolujeme a dbáme na zkušenost s vlastní troubou. Hotové těsto získá nazlátlé zabarvení a boky se začnou odlepovat od kraje plechu. Pomocí dřevěné špejle anebo párátka můžeme zkusit, zdali je těsto upečené. Špejle musí zůstat suchá. Těsta se můžeme také dotknout, dobře upečené těsto se nelepí...

8.

Pokud budeme z těsta připravovat roládu, postupujeme následujícím způsobem, aby těsto zůstalo elastické a kompaktní při rolování: Horké těsto přemístíme ihned, i s pečicím papírem, na pracovní desku. Překryjeme listem pečicího papíru...

9.

Papír překryjeme navlhčenou utěrkou...

10.

Těsto srolujeme i s mokrou útěrkou a necháme 10 sekund navlhnout...

11.

Těsto rozvineme, odstraníme utěrku a pečicí papíry a necháme na mřížce vychladnout...

12.

Nyní je naše piškotové těsto připraveno.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
11
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek