Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Drůbež a králík > Kuře v krémové omáčce

Kuře v krémové omáčce

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Kuře v krémové omáčce je jednoduchý a chutný pokrm s typickou vůní po houbách, který si bez pochyb zamiluje celá rodina. Příprava není složitá, prsní řízky nakrájíme na kostičky a osmahneme na cibulce s očištěnými a nakrájenými žampiony. Vše podlijeme vínem a necháme odpařit. Mezitím si připravíme světlou jíšku, přidáme vývar a povaříme do husté omáčky, kterou poté smícháme s kuřetem a žampiony. Nakonec dochutíme hořčicí a bylinkami a naše mlsná večeře je hotova.

Žampión (Agaricus bisporus) patří v kuchyni mezi nejpoužívanější houby, a to díky přijatelné ceně a celoroční dostupnosti. V přírodě roste v dobře hnojených půdách od května do října: na polích, okrajích cest, v zahradách, v alejích, ale i v lesích. Je nejčastěji pěstovanou tržní houbou. Začal se pěstovat ve Francii poblíž Paříže v 17. století (odtud název champignon = houba). Pěstovaný žampión má půlkruhový tvar a bílou barvu s občasnými hnědavými šupinkami. V Itálii se pěstuje i hnědý druh nazývaný portobello. Žampión se připravuje na mnoho způsobů a mladé plodnice lze konzumovat i syrové. Kromě vysokého procenta vody obsahuje žampión spoustu vlákniny, minerální látky a především vitamin D. Zároveň obsahuje málo tuku a kalorií, ocení jej proto i lidé s dietním jídelníčkem.


Kuře v krémové omáčce

Drůbež a králík


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 30 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

600 grKuřecí prsa
400 grŽampióny
500 mlKuřecí vývar
100 mlBílé víno suché
250 mlSmetana na vaření 12%
60 grMáslo
25 grHladká mouka
2 lžíceOlivový olej extra panenský
1 ksCibule
1 ksStroužek česneku
2 lžičkyHořčice
1 snítkaTymián
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 540

Užitečné potřeby


Hluboká teflonová pánev

Zajímavost


Kuřecí maso pro a proti

Kuřecí maso jepovažováno za jedno s nejzdravějších a nejméně tučných mas, ale toto tvrzení je pravdivé jen částečně. Kuře, tak jako ostatní masa, obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, našemu tělu nezbytné. Z pohledu minerálních látek a vitaminů nepatří kuřecí maso mezi tynejcennější masa. Oproti jiným masům, zejména hovězímu, není kuřecí maso bohaténa železo. Není tedy maso jako maso,a proto je velmi důležité, aby náš jídelníček byl různorodý a obsahoval jakkuřecí maso, pro svůj nízký obsah tuku, tak hovězí a vepřové, pro jejich vysokýobsah minerálních látek a vitaminů. Pokračování článku naleznete zde.

Postup

1.
500 ml kuřecího vývaru

Přípravu našeho kuřete v krémové omáčce začneme připravením kuřecího vývaru. Návod naleznete zde. Užíváme-li hotový vývar, držíme se pokynů výrobce. Vývar udržujeme stále horký...

2.
1 cibule
1 stroužek česneku

Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme...

3.
400 gr žampiónů

Očistíme žampióny: hlavičku jemně přetřeme mokrou utěrkou a nožičku oškrábeme nožíkem. Dřevnatý konec odřežeme. Menší žampiony překrojíme na půl, větší na čtvrtky...

4.
600 gr kuřecího masa

Kuřecí prsa rozkrojíme napůl, zbavíme kůže, kostí a povrchových blan... 

5.

Poté je nakrájíme na menší kousky...

6.
2 lžíce oleje
25 gr másla

Ve vhodném hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej s půlkou másla, přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět na mírném ohni po dobu 5 až 10 minut. Přidáme kostky kuřete, zvedneme oheň a za častého míchání orestujeme po všech stranách dozlatova. Solíme až po uvaření...

7.

Přidáme žampióny a za občasného míchání orestujeme dalších pár minut...

8.
100 ml bílého vína

Přilijeme víno a na mírném ohni pokračujeme ve vaření...

9.
25 gr mouky
35 gr másla

Mezitím připravíme světlou jíšku: v hrnci rozpustíme zbývající máslo, přidáme přesátou mouku, energicky rozmícháme a na nízkém ohni za stálého míchání povaříme 1-2 minuty... 

10.
500 ml vývaru

Přilijeme horký vývar, metličkou dobře rozmícháme a za stálehé míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí...

11.

Poté jíšku přidáme ke kuřeti s žampiony...

12.
250 ml smetany
sůl
čerstvě mletý pepř
2 lžičky hořčice
1 snítka čerstvého tymiánu

Přidáme také hořčici, smetanu a krátce povaříme, aby omáčka zhoustla. Nakonec přidáme lístky tymiánu, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. 

Naše kuře v krémové omáčce podáváme ihned, ještě teplé. Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat rýži basmati anebo pečivo.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
8
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek