Úvod > Drůbež a králík > Kuře v krémové omáčce
Kuře v krémové omáčce
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Kuře v krémové omáčce je jednoduchý a chutný pokrm s typickou vůní po houbách, který si bez pochyb zamiluje celá rodina. Příprava není složitá, prsní řízky nakrájíme na kostičky a osmahneme na cibulce s očištěnými a nakrájenými žampiony. Vše podlijeme vínem a necháme odpařit. Mezitím si připravíme světlou jíšku, přidáme vývar a povaříme do husté omáčky, kterou poté smícháme s kuřetem a žampiony. Nakonec dochutíme hořčicí a bylinkami a naše mlsná večeře je hotova.
Žampión (Agaricus bisporus) patří v kuchyni mezi nejpoužívanější houby, a to díky přijatelné ceně a celoroční dostupnosti. V přírodě roste v dobře hnojených půdách od května do října: na polích, okrajích cest, v zahradách, v alejích, ale i v lesích. Je nejčastěji pěstovanou tržní houbou. Začal se pěstovat ve Francii poblíž Paříže v 17. století (odtud název champignon = houba). Pěstovaný žampión má půlkruhový tvar a bílou barvu s občasnými hnědavými šupinkami. V Itálii se pěstuje i hnědý druh nazývaný portobello. Žampión se připravuje na mnoho způsobů a mladé plodnice lze konzumovat i syrové. Kromě vysokého procenta vody obsahuje žampión spoustu vlákniny, minerální látky a především vitamin D. Zároveň obsahuje málo tuku a kalorií, ocení jej proto i lidé s dietním jídelníčkem.