Úvod > Dezert > Cantucci di Prato
Cantucci di Prato
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Cantucci, nazývané také cantuccini nebo biscotti di Prato, jsou chloubou toskánského cukrářského umění. Tradičně jsou podávány v celém regionu Toskánsko na konci jídla a jsou namáčeny ve „Vin Santo“, sladkém dezertním vínu typické žlutohnědé barvy. Zdá se, že tyto sušenky pocházejí ze starobylého dezertu města Siena nazývaného „melatello“. Základem původního receptu byla mouka, voda, med a jen postupem času se začala přidávat také vajíčka a mandle. Aby cantuccini získaly tu správnou formu, krájely se z nich rožky (pojem „canto“ znamená právě roh, hrana), které se pak nechávaly sušit, aby vydržely co nejdéle. První zdokumentovaný recept pochází již ze 17. století, ale až o století později doladil klasický recept na cantucci cukrář Antonio Mattei přezývaný Mattonella. Recept je tak výstižný, že získal mnoho ocenění nejen v Itálii, ale i po celém světě, mezi kterými je také čestné uznání na Světové výstavě v Paříži v 1867. Ještě dnes je cukrárna Mattei di Prato (Pasticceria Mattei di Prato) považována za ochránce tradice těchto lahodných sušenek.