Úvod > Rýže a obiloviny > Krupicové noky po římsku
Krupicové noky po římsku
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Gnocchi alla romana (noky po římsku) jsou, jak sám název napovídá, původem z regionu Lazio, konkrétně z jeho hlavního města Řím. Některé zdroje poukazují i na možný původ z Piemontu v severní Itálii.
Noky se připravují tak, že se semolina (krupice z tvrdozrnné pšenice, it. semola di grano duro) uvaří ve mléce, poté se rozloží na plech a nechá zchladnout, aby pak z ní bylo možné vykrajovat typický tvar římských noků: kolečka o rozměru cca 7 cm. Nakonec se noky posypou sýrem, zakapou máslem a dají se gratinovat na 25 minut do trouby.
Klasický recept používá sýr Parmigiano Reggiano, ale můžeme jej zčásti nahradit i jiným sýrem, například sýrem Gruyere.
Semolinovou mouku je možné nahradit pšeničnou krupicí (hrubou anebo jemnou).