Úvod > Polévky a předkrmy > Dýňová polévka s cuketkami a kukuřicí
Dýňová polévka s cuketkami a kukuřicí
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupTato polévka chutná podzimem a nabízí nám to nejcennější, co příroda v tomto období rodí. I přesto, že je polévka velmi chutná, dodá nám jen málo kalorií a naopak mnoho vitamínů (B, C, E, PP) a minerálních látek (železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor). Dýně, cuketky, papriky a brambory, to jsou její protagonisté, tak jako vitamín C, který této zelenině dominuje a který nám posílí imunitní systém v období, kdy je to nejvíce potřeba.
Od nepaměti darují polévky naší kuchyni nezaměnitelnou vůni domova a rodiny. Na našich stolech se začínají objevovat s příchodem podzimu a zahřívají studené zimní a jarní večery, aby se poté skoro vytratily v letních měsících. Etymologický původ slova „zuppa“ (italsky polévka) pochází z gotického „suppa“, což znamená nasáklý krajíc chleba, a tento kořen dnes nalezneme v mnoha evropských jazycích: sopa (španělsky), soupe (francouzsky), suppe (německy), soup (anglicky). Historie polévky, pevně spjatá s chlebem, jejím nepostradatelným společníkem, nás vrací zpět do středověku. Chléb byl vždy považován za nerozlučnou součást polévky. Pšenice, precizní surovina, byla výsadou jen bohatých a šlechtických rodin. V chudších rodinách byl chléb vyráběn z méně cenných cereálií a z kaštanů. Podobně byly i polévky připravovány ze zbytků ve spíži a z toho, co domácí zahrádka nabízela, a po mnoho let byly hlavním a někdy i jediným pokrmem těch nejchudších tříd. Dnes, kdy máme celý svět na dlani, neexistuje limit sezonnosti a původu surovin. Polévka tak znamená hru fantazie a kulinářství a pátrání po nových kontrastech a rovnováhách.