Zabaione
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupZabaione je klasickým italským dezertem „al cucchiaio“, tzn. dezert pojídaný lžičkou, který se připravuje ve vodní lázni a pouze ze tří surovin: žloutků, cukru a likérového vína anebo voňavého likéru podle chuti. Podává se ve skleněných pohárcích ozdobený šlehačkou, oplatky nebo čerstvým ovocem. Původ zabaione je dodnes nejasný, a proto se k němu váže hned několik legend. Za zmínku stojí legenda o kapitánovi a žoldnéři jménem Giovanni Baglioni, který se v 15. století usadil s vojskem poblíž Reggio Emilia. Pro nedostatek potravy nařídil několika vojákům obstarat potraviny na polích a farmách venkovských sedláků. Vojáci se však vrátili jen s vejci, vínem a cukrem. Vše tedy zamíchali dohromady a povařili. Krém sklidil u vojáků velký úspěch a brzy na to se recept rozšířil. Na počest kapitána, lidově nazývaným Zvàn Bajòun, dostal krém jeho jméno, zabaione. Jiná legenda vypráví, že zabaione dostal jméno po františkánském mnichovi San Pasquale Baylon, který v 16. století tento krém vymyslel v Toríně a používal jej jako posilující přípravek pro slabé a nemocné osoby. Když byl mnich prohlášen za svatého, začalo se říkat jeho krému San Baylon, později zabaione.
Pro přípravu zabaione můžeme použít nespočet
likérových vín anebo voňavých likérů: Marsala secco, Moscato dolce, Porto,
Madera, Malaga, Vin Santo, Xeres, Rivesaltes, Sherry, Kirsch anebo Rum. V Piemontu
se připravuje také s červeným či bílým vínem: Barolo chinato, Barbera,
Nebbiolo anebo Arneis. Nealkoholické zabaione je možné připravit jednoduše bez
přidání vína anebo s espressem či s ovocným džusem.