Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Zabaione

Zabaione

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Zabaione je klasickým italským dezertem „al cucchiaio“, tzn. dezert pojídaný lžičkou, který se připravuje ve vodní lázni a pouze ze tří surovin: žloutků, cukru a likérového vína anebo voňavého likéru podle chuti. Podává se ve skleněných pohárcích ozdobený šlehačkou, oplatky nebo čerstvým ovocem. Původ zabaione je dodnes nejasný, a proto se k němu váže hned několik legend. Za zmínku stojí legenda o kapitánovi a žoldnéři jménem Giovanni Baglioni, který se v 15. století usadil s vojskem poblíž Reggio Emilia. Pro nedostatek potravy nařídil několika vojákům obstarat potraviny na polích a farmách venkovských sedláků. Vojáci se však vrátili jen s vejci, vínem a cukrem. Vše tedy zamíchali dohromady a povařili. Krém sklidil u vojáků velký úspěch a brzy na to se recept rozšířil. Na počest kapitána, lidově nazývaným Zvàn Bajòun, dostal krém jeho jméno, zabaione. Jiná legenda vypráví, že zabaione dostal jméno po františkánském mnichovi San Pasquale Baylon, který v 16. století tento krém vymyslel v Toríně a používal jej jako posilující přípravek pro slabé a nemocné osoby. Když byl mnich prohlášen za svatého, začalo se říkat jeho krému San Baylon, později zabaione.

Pro přípravu zabaione můžeme použít nespočet likérových vín anebo voňavých likérů: Marsala secco, Moscato dolce, Porto, Madera, Malaga, Vin Santo, Xeres, Rivesaltes, Sherry, Kirsch anebo Rum. V Piemontu se připravuje také s červeným či bílým vínem: Barolo chinato, Barbera, Nebbiolo anebo Arneis. Nealkoholické zabaione je možné připravit jednoduše bez přidání vína anebo s espressem či s ovocným džusem. 

Zabaione

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 10 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

6 ksŽloutky M
120 grMoučkový cukr
70 mlLikérové víno (Marsala secco, Moscato dolce)
12 ksCukrářské piškoty Savoiardi (na ozdobení)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 242

Užitečné potřeby


Ruční šlehač

Zajímavost


Studený Zabaione

Krém zabaione můžeme podávat i studený. V tomto případě jej necháme zchladnout a občas promícháme, aby se likér neoddělil od krému a neusadil na dně pohárku. Zabaione lze také zamrazit a podávat jako mražený dezert.

Postup

1.
6 žloutků

Žloutky oddělíme od bílků. Bílky nebudeme potřebovat...

2.
120 gr cukru

Žloutky našleháme s cukrem do světlé a krémové pěny, bude to chtít přibližně 10 minut...

3.
70 ml likérového vína

Po kapkách přišleháme také víno...

4.

Nyní si připravíme vodní lázeň: vhodný hrnec naplníme z jedné třetiny vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu na minimum a položíme na něj misku se žloutkovou pěnou.  Krém mícháme ruční metličkou anebo elektrickým šlehačem asi 10–20 minut, dokud nezvětší svůj objem a nezhoustne...

5.

Hotový krém nalijeme do skleněných pohárků a ihned podáváme, ještě teplý... 

6.

Krém můžeme ozdobit šlehačkou, piškoty Savoiardi anebo ovocem.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek